ترک اعتیاد
تشریح جنبه های مختلف ترک اعتیاد
بخش بهبودی اعتیاد عمدتاً با هدف کمک به معتادانی تهیه شده است که می خواهند با استفاده از برنامه های قدم به قدم ترک اعتیاد کرده و بهبودی خود را آغاز کنند. مطالب ارائه شده در این بخش در عین حال می تواند برای افراد عادی و متخصصانی که می خواهند درباره برنامه های قدم به قدم اطلاعات کسب کنند، مفید باشد.
گرچه در اکثر موارد در این بخش از واژۀ مواد مخدر یاد شده است، اما هر نوع مواد مصرفی، یا رفتارهایی که ترکیبی از بیماری اعتیاد محسوب می شوند، می توانند در این بخش جایگزین مواد مخدر شوند، چرا که فلسفه و راهکار بهبودی از طریق این راهکارها صرفنظر از نوع اعتیاد همواره یکسان است.
برای تشریح جنبه های مختلف ترک اعتیاد، و شروع روند بهبودی از بیماری اعتیاد با استفاده از برنامه های تخصصی این بخش به قسمت های زیر تقسیم شده است:
برنامه های تخصصی ترک اعتیاد
بسياری از ما معتادان معنی و مفهوم بهبودی و رهایی از بیماری اعتیاد را نمی دانيم و به اشتباه تصور می كنيم كه واژه هایی نظیر ترک اعتیاد و بهبودی از اعتیاد تنها به معنای قطع مصرف مواد مخدر است. اما برای اينكه بهبودی ما موثر بوده و با موفقيت همراه شود بايد جنبه های مختلفی از زندگی ما را نيز در بر گيرد. دراين قسمت اطلاعاتی دربارۀ مفهوم واقعی بهبودی از بیماری اعتیاد ارائه شده است.
جنبه های بهبودی ترک اعتیاد
بيماری اعتياد بر تمام جنبه های زندگی ما تاثیر می گذارد. این بیماری بر خلاف بیماری های مزمن دیگر نه تنها به جسم و بدن ما، به روح و روان و سایر جنبه های معنوی زندگی ما نيز آسيب می رساند. توصیف کردن مفهوم صحیح بهبودی از اعتیاد كار چندان ساده ای نيست.
اما در سال ۲۰۱۰ میلادی ادارۀ خدمات مواد مخدر و بهداشت روانی ايالات متحده آمريكا شرحی از بهبودی ارائه داد كه نشان دهنده تجربيات كسانی است كه خود را از چنگ اعتياد به مواد مخدر و یا اعتیاد های رفتاری نجات داده اند. تعريف مورد توافق بهبودی كه اين اداره آن را ارائه داده است به شرح زير است.
ترک اعتیاد فرایندی است که طی آن تغییراتی در فرد معتاد ایجاد می شود، به طوری که باعث به دست آوردن سلامتی، رفاه، و آسایش زندگی شده و وی سعی می کند تا همه امکانات و قابلیت های بالقوه خود را به دست آورد.
چهارجنبه مهم از زندگی
بهبودی کامل و موثر از بیماری اعتیاد باید چهار جنبه مهم از زندگی ما را در بر گیرد. این چهارجنبه عبارتند از:
تندرستی: ما به عنوان یک معتاد باید با غلبه بر بیماری اعتیاد، سلامت و تندرستی خود را باز یافته و در فضا و محیطی که هم از لحاظ فیزیکی و هماز لحاظ احساسی از امنیت و سلامت لازم برخوردار است زندگی کنیم.
خانه: ترک اعتیاد و بهبودی از آن به این معنی است که از مکانی امن و با ثبات برای زندگی برخوردار شویم.
هدف و انگیزه: بهبودی و رهایی از اعتياد به معنای داشتن فعالیت های معقول و مثبت روزانه همچون کار کردن، رفتن به مدرسه یا دانشگاه، انجام فعالیت های داوطلبانه، رسیدگی به خانواده ، کسب درآمد و استقلال ، مشارکت در جامعه و… می باشد.
جامعه: بهبودی از اعتیاد به معنی داشتن روابط سالم و مشارکت در گروه ها و سطوح مختلف اجتماع، به منظور بهره مند شدن از حمایت، دوستی و محبت آنان می باشد.
اصولی که انجام آن موثر است
اصولی که ما را به سوی بهبودی موثر و واقعی هدایت می کندعبارتند از:
اصول بهبودی موثر
پذيرش
سفر ما به سوی بهبودی با امیدواری و پذیرش این موضوع که این مراحل مشکل بوده و با استفاده از این ابزار ما می توانیم به صورت روزانه در بهبودی به سر ببریم آغاز می شود. در بسیاری از مواقع می توان امید به بهبودی و رهایی از اعتیاد را از مشاهدۀ سایر کسانی که با استفاده از همین روش در بهبودی به سر می برند، به دست آورد.
از اینکه مطالب ترک اعتیاد را خواندید خوشحال هستید؟ می توانید هم اکنون مشتری مطالب سایت شوید تا جدیدترین مطالب سایت برای شما ایمیل شود. لطفا روی تصویر زیر کلیک کنید.
رمز موفقیت در ترک اعتیاد
ما به این نتیجه می رسیم که بیمار هستیم و قصد داریم تدابیر لازم برای بهبودی از اعتیاد را اتخاذ کنیم. همین قدم کوچک یعنی پذیرش بیماری اعتیاد و امیدوار بودن به بهبودی، با توجه به تجربیات معتادان در حال بهبودی، شهامت و اراده لازم در اختیار ما قرار می دهد.
سرانجام تصمیم می گیریم تا همه جنبه های زندگی خود را مورد توجه قرار داده و در پرتو تلاش های خود، زندگی طبیعی و سالمی که از آن محروم بوده ایم را مجددا به دست آوریم. پذیرش بیماری اعتیاد و امید به یافتن راه حلی برای بهبودی از آن در واقع رمز و کلید موفقیت در سفر به سوی بهبودی محسوب می شوند.
مسئولیت ما
به دست گرفتن ادارۀ زندگی از جمله اصول بنیادین بهبودی است. به محض اینکه پذیرفتیم از یک بیماری مزمن رنج می بریم، و مسئولیت بهبودی خودمان را بر عهده بگیریم، در واقع مسیر صحیح برای دستیابی به هدف نهایی خود را یافته ایم.
تصمیم گیری درباره ایفای نقش در انتخاب و همکاری با موسسات و افرادی که در مسیر بهبودی به ما کمک می کنند، احساس قدرت و داشتن اراده را در ما زنده می کند. بدین ترتیب می توانیم اختیار زندگی خود را در دست گرفته و خودمان آن را کنترل و هدایت کنیم.پ
حمایت انجمن ها
حمايت انجمن ها نقشی بسيار با ارزش و حیاتی در ترک اعتیاد و بهبودی ما ايفا می کند. معتادانی که در جلسات انجمن ها شرکت می کنند، يکديگر را تشويق کرده و با به اشتراک گذاشتن تجربیاتشان به یکدیگر کمک کرده و از هم حمایت می کنند. این جنبه از جلسات انجمن های گمنام نقشی بسیار موثر و حیاتی در مسیر بهبودی اعضایش ایفا می کند.
ما برای رهایی از چنگال بيماری اعتياد که قدرت آن فراتر از قدرت تک تک ما است؛ به کمک ديگران نياز داريم. مطالعات و بررسی ها نشان می دهد معتادانی که در جلسات انجمن شرکت می کنند؛ از امتيازهایی چون بهبود عملکرد، بهبود فعاليت های اجتماعي، بهتر شدن وضعيت مالی و خانوادگي، و بهبود وضعيت روانی برخوردار می شوند. عمل کردن طبق برنامه اصولی مذکور برخورداری از حمايت انجمن، ما را قادر می سازد تا زندگی روحانی و معنوی فعالی داشته باشيم و از اعتماد به نفس و استقلال بیشتر برخوردار شویم.
روش های ترک اعتیاد
يکی ديگر از عواملی که به ما در روند بهبودی کمک می کند؛ همراهی و مشارکت با کسانی است که باور دارند که ما قادر هستیم و می توانيم بهبود پيدا کنيم. علاوه بر ديگر معتادان که در حال بهبودی هستند؛ افراد ديگری چون اعضای خانواده، مددکاران، انجمن ها و گروه های مذهبی و عقيدتي، و افراد و اقشار ديگر نيز می توانند نقش بسيار مهمی در بهبودی ما بازی کنند. از طريق چنين روابطی است که ما در خود احساس تعلق خاطر، توانمندی و اقتدار خواهيم کرد.
فرآیند بهبودی
هر يک از ما نيازها، توانمندی ها، اهداف، فرهنگ و گذشته خاص خود را داريم و همين عوامل بر روی چگونگی ترک اعتیاد و بهبودی ما تأثيرگزارهستند.
برخلاف بيماری های ديگر، اعتياد را نمی توان با داروهايی که يک پزشک برای “درمان ” در اختيار بيماران خود قرار می دهد معالجه نمود. اعتياد، هر کدام از ما را به شکلی متفاوت مبتلا کرده و جنبه های مختلفی از زندگی ما را تحت تاثير قرار داده است. به همین دلیل برای اينکه بهبودی ما با موفقيت همراه شود نیز بايد جنبه های مختلفی از زندگی ما که بر اثر اعتياد آسيب ديده اند مورد توجه قرار گرفته و سامان پيدا کنند.
برای مثال، اعتياد سبب می شود تا برخی به سوی جرم و جنايت کشيده شده و مشکلات قانونی پيدا کنند و برخی نيز به مشکلات مالی و یا روحی و روانی دچار شوند. توجه و رسيدگی به اين گونه مشکلات بايد جزئی از برنامه و فرايند بهبودی ما باشد، تا مطمئن شويم که بار ديگر مصرف را از سر نخواهيم گرفت ؛ چرا که ما معتادان معمولا برای کنارآمدن با مشکلات زندگی مجددا به مصرف مواد مخدر روی می آوریم.
خوشبختانه برنامه های اصولی به ما کمک می کند تا علاوه بر غلبه بر بيماری ترک اعتياد، ابزار لازم برای مقابله با مشکلات زندگی را نیز به دست آوريم.
در ترک اعتیاد فرآیند ثابتی وجود ندارد
ترک اعتیاد و بهبودی از بيماری اعتياد حالت و فرايندی ثابت و خطی نيست که از نقطه ای شروع شده و سرانجام به نقطه پايان که بهبودی کامل است ختم شود. این بدین معنا است که ما هیچگاه به طور کامل از بیماری اعتیاد بهبودی نمی یابیم بلکه همچون سایر بیماری های مزمن می توانیم با استفاده از ابزارهای پیشرو آن را به صورت روزانه متوقف کنیم.
بسياری از ما معتادان در فرايند بهبودی با فراز و نشيب و مشکلات مختلفی روبرو می شويم و ممکن است بارها لغزش نموده و مجددأ تصمیم به ترک آن بگیریم. در واقع لغزش نکات تازه و آموزنده ای را درباره بيماری اعتياد در اختيار ما قرار می دهد. از سرگرفتن مصرف مواد مخدر در حالی که ما در مسیر دست یابی به بهبودی گام بر می داریم به معنی شکست محسوب نمی شود و به اين معنی نيست که ما درمان ناپذير هستیم و هیچگاه شفا پيدا نخواهيم کرد. پايه و اساس بهبودی ما بسيار ساده است: قطع مصرف مواد مخدر وانجمنی متشکل از دوستانی واقعی که می توانند از ما در مسير بهبودی حمايت کنند.
همه جنبه های زندگی
بهبودی واقعی و موثرزمانی است که همه جنبه های زندگی ما را دربر گرفته باشد يعنی اينکه همه جنبه های رفاه و آسايش ما را مورد توجه قرار دهد. در برنامه های اصولی قدم به قدم به معتادان گفته می شود که اعتياد به مواد مخدر تنها يکی از علائم بيماری ما است. مهم اين است که معتاد در حال ترک بتواند نشانه های بهبودی را در ديگر جنبه های زندگی خود نيز مشاهده و احساس کند.
سر انجام اينکه در راه بازسازي، همه جنبه های زندگی خود که اعتياد آنها را به ويرانی کشانده است را نیز مورد توجه قرار دهد. به عبارت ديگر، برای دستیابی به بهبودی واقعی ، به مرحله ای می رسیم که باید همه آنچه بر اثر اعتياد از دست داده ايم، از روابط خانوادگی گرفته تا شغل، تحصيلات، سلامتی، معنويت، خلاقيت، شبکه دوستان، مشارکت در فعالیت های اجتماعی و همه عوامل و عناصری که نشان دهنده يک زندگی سالم و طبیعی است، را به تدريج باز پس بگیریم.
کمک متخصصان
بهبودی موثر بايد آن دسته از مسائل و مشکلات زندگی ما را که خود عاملی برای مبتلا شدن ما به اعتياد بوده اند را نیز مورد توجه قرار دهد. از جمله چنين عواملی می توان به مسائل رواني، آسيب های اندوه بار روحی و افسردگی اشاره کرد. تجربه آسيب های روحی و روانی ناگوار همچون آزارهای جسمي، سوء استفاده های جنسي، خشونت های خانوادگي، جنگ و سایر فجایع در اغلب موارد عواملی هستند که فرد را به استفاده از مشروبات الکلی يا مصرف مواد مخدر هدایت کرده و به سلامت روانی وی آسيب می رسانند .
بايد توجه داشت که هر يک از بيماری ها و مشکلاتی که به آنها دچار شده ايم بايد به طور جداگانه مورد بررسی قرار گرفته و برای درمان آنها از کمک های مناسب برخوردار شويم.
برخی از ما ممکن است برای سم زدايی يا درمان ديگر بيماری های جسمی يا روانی به کمک افراد حرفه ای و متخصص نياز داشته باشيم.
نکاتی که مهم است و باید توجه کرد
بايد به اين نکته مهم توجه داشت که برنامه قدم به قدم نیز با محدوديت هائی همراه است و نمی توان آن را به عنوان درمان پزشکی يا روانپزشکی به شمار آورد. برای مثال، اگر شما از ناراحتی قند خون يا ديابت رنج می بريد کارکرد برنامه قدم به قدم نمی تواند شما را درمان کند، اما اصول مربوط به اين برنامه می تواند به شما برای کنار آمدن با اين بيماری و تحمل آن کمک کند.
برای درمان ديابت بايد به متخصص مربوطه مراجعه کنيم. رعايت اين نکات و مسائل برای بهبودی ما ضرورت دارد، چراکه در نهايت اين خود ما هستيم که مسئوليت توجه و مراقبت از خود را بر عهده داريم. معمولا اين سؤال با افراد در ميان گذاشته می شود: آيا حاضر هستید که برای بازیابی سلامت روانی خود هر کاری را که لازم باشد انجام دهيد؟ برای مثال آيا حاضر هستید که برای درمان ناراحتی ها يا بيماری های ديگر خود به غير از اعتياد، به روانپزشک يا پزشکان متخصص مراجعه کنيد.
مبارزه با بیماری اعتیاد
اعتیاد يك بيماری بسیار حیله گر، فریبکار و اسرار آمیز است. بیماری اعتیاد می خواهد تا ما را به همان وضعیت سابقی که به آن عادت کرده ایم و در آن احساس راحتی می کنيم بازگرداند.
افکار ما به ویژه در دوره سم زدائی و خماری ممکن است به هم ریخته شود و تنها روزهای خوب مصرف را به یاد بیاورد. افکار معتادگونه تلاش می کنند تا ما را متقاعد کند که دوران اعتیاد هم چندان دوره بدی نبوده است و از ما می خواهد تا همه بدبختی ها و نابسامانی هایی که مصرف مواد مخدر بر سر ما و اطرافیانمان آورده است را فراموش کنیم. در این دوره ما بايد بتوانیم با افکار معتادگونه خود مقابله کنیم و واقعیت بلاها و مصیبت هایی که اعتیاد برسرمان آورده است را به یاد بیاوریم.
اگر خماری حالت بسیار آزار دهنده ای پیدا کرد و جداً به این فکر افتادید که دوباره مواد مصرف کنید فقط برای یک لحظه با خودتان فکر کنید و ببینید با از سرگرفتن مصرف مواد مخدر چه وضعیتی برای شما پیش خواهد آمد.
واقعیت این است که رنج و عذاب خماری پس از مدت کوتاهی از میان خواهد رفت اما با مصرف مواد مخدر نه تنها مشکلات و مصائب شما از میان نخواهند رفت بلکه سيكل ویرانگر بیماری بار دیگر از سر گرفته خواهد شد. مدتی طول نخواهد کشید که دو باره به همان نقطه شروع باز خواهید گشت، یعنی مشکلات شما بدتر از گذشته خواهد شد و این امکان نیز وجود دارد که شما دیگر امکان و شانس بهبودی را پیدا نکنید.
بسیاری از معتادانی كه برای تحمل رنج خماری به مصرف مجدد مواد روی آورده اند ، سرنوشتی جز مرگ نداشته اند.
با خماری بعد از ترک اعتیاد چه کنیم
وقتی که مصرف مواد را قطع کرده و از خماری در عذاب هستیم باید رفتاری کاملا صحیح و عاقلانه داشته باشیم تا بتوانیم این دوره دشوار را پشت سر بگذاریم. باید بدانیم که به چه دلیل تصمیم به ترک اعتیاد و پاک شدن گرفته ایم باید به خود یادآور شویم که خماری حالت موقت دارد و برای رهایی از چنگ اعتیاد چاره ای جز تحمل خماری نداریم چون خماری بخشی از روال پاک شدن جسم ما از سم مواد مخدر است. باید با خود مهربان و ملایم باشیم و اجازه دهیم تا این دوره سپری شود.
در دورانی که از خماری رنج می بریم ممکن است تصور کنیم که نمی توانیم اعتیادمان را ترک کنیم. ولی واقعیت این است که جسم و روانی که خداوند به ما داده است بسیار قوی هستند و ما سر انجام بهبودی خود را به دست آورده و افراد سالمی خواهیم شد. وقتی که بر اثر خماری رعشه گرفته و عرق سرد سراسر بدن شما را پوشانده است، وقتی چهار ستون بدنتان بر اثر خماری درد می کشد، و شب هایی که حتی یک لحظه نیز نتوانسته اید بخوابید با خود بگویید درست است که عذاب می کشم اما در مسیر رهایی از اعتیاد قدم بر می دارم.
از این پس دیگر اجازه نمی دهم که مواد مخدر بر من حکومت کند. من به اندازه کافی قوی هستم که همه این مشکلات را تحمل کنم و اجازه نخواهم داد تا این بیماری من مرا شکست دهد.
راهکارهای تحمل خماری
در این قسمت راه حل هایی عملی برای کمک به شما جهت تحمل عوارض خماری ارائه شده است:
راهکارهای عملی تحمل خماری
پذیرش وضعیت
بدترین کاری که ممکن است در هنگام خماری مرتکب شویم این است که خودمان را مجازات کنیم. ما به علت اعتیاد و تلاش برای ترک آن، هم از لحاظ جسمی و هم از لحاظ روحی در عذاب هستیم و نباید حال بد خودمان را با خشمگین شدن و یاس و ناامیدی از اینكه چرا به چنین وضعیتی دچار شده ایم از آنچه که هست بدتر کنیم.
در پیش گرفتن رفتاری ملایم و محبت آمیز نسبت به خودمان، – همانند رفتار با بیماری که از یک بیماری کشنده در عذاب است – به ما کمک خواهد کرد تا بپذیریم که ما نیز در حال بهبودی از یک بیماری کشنده هستیم که باعث شده تا جسم و روان ما مسموم شوند و اکنون دوره سم زدائی را می گذرانیم.
به این ترتیب است که خواهیم پذیرفت خماری، بخش دردناکی از مراحل سم زدایی و بهبودی ما از بیماری اعتیاد است. با پذیرفتن این مسائل راحت تر می توانیم از راهکارهای مربوط به تحمل خماری استفاده کنیم.
برای مثال اگر احساس بی قراری می کنید یا نمی توانید بخوابید، به سادگی بپذیرید که فعلا قادر به خوابیدن نیستید. ازجای خود بلند شوید به سراغ کاری مفید و سازنده بروید یا خود را با تماشای یک فیلم یا خواندن یک کتاب سرگرم کنید.
این یک تکنیک مثبت روانشناسی بر مبنای اصول برنامه های دوازده قدمی است که به شما کمک می کند تا وضعیت فعلی خود را بپذیرید و به جای مقاومت کردن و جنگیدن با آن، کار مفیدی انجام دهید.
پایبندی در انتخاب
زمانی که وسوسه و ویار مصرف مواد به سراغتان می آید و یک لحظه هم شما را به حال خود رها نمی کنند با صدای بلند فریاید بزنید “بس است”. توجه داشته باشید که اين بیماری شماست که شما را به بازی گرفته و تلاش می کند تا شما را متقاعد کند که چاره ای جز مصرف مواد مخدر ندارید. به خودتان بگویید که من امروز از قدرت حق انتخاب برخوردارم و انتخاب امروز من این است که تحت هر شرایطی مواد مصرف نکنم.
تاکید بر این نکته که من مجبور نیستم که مصرف مواد مخدر را انتخاب کنم به شما قدرت خواهد داد تا بیماری اعتیاد را که فکر مي کنید شما را مغلوب خود کرده است شکست دهید.
استفاده از حمایت
تحمل خماری کار دشواری است و به همین علت باید از همه سیستم های حمایتی خود استفاده کنیم. به راهنمای خود ، یا دوست و همقدم بهبودی خود تلفن کنید یا به جلسات انجمن بروید و یا به سراغ کسی بروید که احساس می کنید از شما برای ترک کردن مواد حمایت می کند. به خاطر داشته باشید که بیماری اعتیاد از جمله بیماری هایی است که نمی توان به تنهایی از آن بهبود پیدا کرد و برای مقابله با شرایطی که به تنهائی قادر نیستيد از عهده آن بربیایید باید از دیگران کمک بگیرید.
تجدید تصمیم
یاد داشت هایی تهیه کنید و آنها را در همه جای خانه تان و هر جای دیگری که ممکن است آویزان کنید تا همواره به یاد داشته باشید که به چه علت تصمیم به قطع مصرف مواد مخدر گرفته اید.بنویسید که اعتیاد چه بلاهایی بر سر شما آورده و شما را به کجا کشانده است.
همه مصائب و بدبختی هایی که به علت اعتیاد تحمل کرده اید را روی کاغذ بنویسید تا هیچگاه فراموش نکنید که علت تصمیم شما برای ترک اعتیاد چه بوده است. این کار باعث خواهد شد تا اعتیادتان نتواند برای متقاعد کردن شما به مصرف دوباره مواد مخدر بهانه های بیهوده واهی بیاورد.
صبر و بردباری
خماری همانند موج است، اول اوج مي گيرد و اندكی بعد فروكش مي كند. در زماني كه خماری در اوج خود قرار دارد و شما احساس می كنيد كه به شدت به مصرف مواد مخدر نياز داريد برای چند دقيقه طاقت بياوريد و منتظر بمانيد تا ويار و وسوسه مصرف مواد مخدر فروكش كند. به خود يادآوری كنيد كه اين لحظات دردآور برای هميشه ادامه نخواهد يافت و نبايد خود را تسليم خواسته ها و احساسات زودگذر كنيد. در اين حالت چند نفس عميق بكشيد.
بهتر است حواستان را بر موضوع ديگری متمركز كنيد و به مساله ديگری غير از مواد مخدر فكر كنيد چون از اين طريق راحت تر می توانيد عوارض خماری را تحمل كنيد. روش ساده تحمل كردن و منتظر ماندن حدود ۵ تا ۱۰ دقيقه برای سپری شدن حالت شديد خماری به بسياری از ما معتادان كمك كرده است تا تسليم افكار و احساسات خود نشويم و هنگام خماری به سراغ مواد مخدر نرويم.
نقش توکل به خدا در ترک اعتیاد
از خدای خود بخواهيد تا برای پاك شدن از مواد مخدر و تحمل خماری به شما كمك كند. ما فراموش مي كنيم كه خدای ما می تواند به ما كمك كند البته به شرط اينكه به خداوند ايمان داشته باشيم و از صميم قلب از وی كمك بخواهيم. نيرویی برتر از خودمان وجود دارد كه قدرت لازم را به ما مي دهد و به ما برای اجراي تصميم مهم و شجاعانه ای كه گرفته ايم كمك خواهد كرد. براي افزايش نيروی روحاني و معنوی خودتان دعا، عبادت، يا مراقبه را فراموش نکنید.
فهرستی از نعمت ها و فعاليت هایی كه شما را به ياد خداوند می اندازد تهيه كنيد. بسياری از ما در دوره خماری به عبادت های روزانه يا ارتباط معنوی با خداوند روی آورده ايم و همين ارتباط به قوی تر شدن عزم و اراده ما برای ادامه راه جديدی كه برای بهبودی خود در پيش گرفته ايم كمك كرده است. دعا كن
ادامه دارد…..
یک پیشنهاد مخصوص به شما ذهن ایده آلی عزیز: کتاب صوتی قانون توانگری یک محصول فوق العاده که تاثیرگذاری آن بیش از کارگاه های آموزشی و سمینارهای موفقیت می باشد. یک محصول ارزشمند درباره کسب موفقیت و ثروت و زندگی شرافتمندانه.
در راه موفقیت قدم بردارید و هم اکنون روی تصویر زیر کلیک نمایید.
شما در این زمینه ترک اعتیاد چه تجربیاتی دارید؟
با ما در قسمت نظرات همراه باشید…
برای دیدن دانلودهای رایگان، مقالات و محصولات انگیزشی در زمینه روانشناسی ، موفقیت ، دانلود فایل صوتی ، دانلود کتاب صوتی ، و همچنین خرید و دانلود کتابهای صوتی به وب سایت ذهن ایده آل مراجعه نمایید.
مهدی سجودی
مدیر وبسایت ذهن ایده آل
دیدگاهتان را بنویسید