علت کوتاهی قد در کودکان چیست
علت کوتاهی قد در کودکان چیست
کوتاهی قد برای بعضی از مردم مثل یک رویای دست نیافتنی است.هر کسی که قد کوتاهی دارد دوست دارد یک سروگردن بلندتر شود.
اول از هر کاری باید بپرسید که من چرا می خوام قدم رو بلند تر کنم؟
مگر کوتاهی قد چه اشکالی دارد؟
کوتاهی قد یا اختلال رشد ؟
خیلی ازاوقات اختلال رشد با کوتاهی قد اشتباه گرفته می شود.
اختلال رشد، فرایندی است که در طول زمان رخ می دهد و تاثیرش به صورت کوتاهی قد بروز می کند و یک بیماری تلقی می شود، اما کوتاهی قد در بسیاری از موارد طبیعی است و اختلال محسوب نمی شود.
کوتاهی قد زمانی اختلال محسوب می شود که فرد از الگوی رشد که متناسب با سن و جنس و نژاد او می باشد، پیروی نکرده و کوتاه تر از آن الگو باشد.
دلایل کوتاهی قد چیست
برخی از علل کوتاه ماندن قد عبارتند از :
1- نرمی استخوان اختلال استخوانی مانند بیماری
2- کلیوی ، قبلی مادرزادی ، تاللاسمی بیماری های مزمن مثل بیماری
3- بیماری های ژنتیکی
4- نقص در تولید هورمون رشد
5- عفونت نوزاد در دوره جنینی
7- سوءتغذیه
8- رشد ضعیف جنین در داخل رحم
علت عدم رشد قد کودک
-بچه هایی که والدین آنها کوتاه می باشند، بیشتر کوتاه قد می شوند و نمی توان هیچگونه بیماری یا مشکلی را برای کوتاه ماندن قد آنها در نظر گرفت. این فرزندان به طور طبیعی رشد می کنند و به قد مشابه با والدین خود می رسند.
-کودکانی که در رشد طبیعی خود تاخیر دارند، ولی این تاخیر بیماری و نقص محسوب نمی شود. این کودکان دیرتر از همسالان خود وارد سن بلوغ می شوند و مدت زمان طولانی تری دوره رشد خود را سپری می کنند و در کل قد آنها طبیعی می شود و قد آنها هم ارتفاع با والدین خود می شود.
– اما یک سری علایم وجود دارد که نشان می دهند قد کودک کوتاه مانده است و باید برای بهبود آن به پزشک مراجعه کرد. این علائم عبارتند از:
– رشد کودک متوقف شده و یا کمتر از حد انتظار است (کمتر از 4 سانتی متر در هر سال قبل از دوران بلوغ و زمانی که کودک سن دبستان را سپری می کند)
– کاهش و یا اضافه وزن قابل توجه در طی یک ماه
– سوءتغذیه و کاهش اشتها
– به تاخیر افتادن بلوغ (عدم رشد سینه ها در دختران تا سن 14 سالگی و عدم قاعدگی برای دختران تا سن 15 سالگی و عدم رشد بیضه ها در پسربچه ها تا سن 14 سالگی )
توجه داشته باشید که وجود و یا عدم وجود موهای مخصوص سن بلوغ (موهای ناحیه تناسلی)، علامت قابل قبولی برای بلوغ نمی باشد
مراحل افزایش قد
یادمان باشد همه ما در سه مرحله رشد می کنیم:
– در دو سال اول زندگی ۳۰ تا ۳۵ سانتیمتر افزایش قد داریم. این رشد سریع قد با افزایش سن کاهش می یابد.
– از دو سالگی به بعد کودکان هر سال ۵ تا ۷ سانتیمتر قد می کشند. البته در نزدیکی سنین بلوغ سرعت رشد کمتر خواهد شد.
– سرانجام در دوره بلوغ یک جهش رشد قدی وجود دارد که به طور متوسط در پسران ۲۵ تا ۳۰ سانتیمتر و دختران ۲۰ تا ۲۵ سانتیمتراست.
حداکثر جهش رشد قدی در دختران پیش از شروع عادت ماهیانه و در پسران در مراحل انتهاییتر بلوغ است.
به طور معمول در سنین ۱۵ تا ۱۷ سالگی در دختران و ۱۶ تا ۱۸ سالگی در پسران، صفحات رشد(صفحات غضروفی استخوان) بسته می شوند و امکان افزایش قد، پس از آن وجود نخواهد داشت..
ممکن است سوالی پیش آید : رشد قد دختران و پسران را چطور می توان پیش بینی کرد؟
داشتن قدبلند و هیکل متناسب آرزوی هر انسانی است. اگر پدر و مادری ببینند قد کودکشان کمی کوتاه است مدام از این پزشک به آن پزشک میروند و توقع دارند معجزه شود.
اما به نتیجه نمیرسند؟ ژنها در الگوی رشد ما نقش مهمی بازی میکنند و ما ژنهایمان را از والدینمان میگیریم، ولی ژنتیک تنها عامل مؤثر بر قد نیست. این که قد ما چقدر بلند می شود به عوامل مختلفی بستگی دارد؛ سن بلوغ، قد دیگر اعضای خانواده، بیماری های مزمن و تغذیه.
بهترین راه برای فهمیدن این که آیا رشد ما از الگوی درستی پیروی می کند یا نه این است که در زمینه قد و سن با پزشک مشورت و جدول آن را مرور کنیم.
پزشک می داند الگوی درست رشد یک پسر یا دختر سالم به چه صورت است و با مقایسه الگوی رشد ما با الگوی استاندارد به ما می گوید آیا بخوبی رشد کرده ایم یا نه، بلندی قد ما بیش از هر چیز به قد پدر و مادرمان بستگی دارد. از روی قد پدر و مادرمان می توانیم متوجه شویم در نهایت چقدر قد می کشیم. فرمول زیر کمک می کند اندازه نهایی قدمان را (با اختلاف مثبت یا منفی پنج سانتی متر) تخمین بزنیم:
دختران: [(قد پدر ـ 12.7 سانتی متر) + قد مادر] تقسیم بر 2 پسران: [(قد مادر + 12.7 سانتی متر) + قد پدر] تقسیم بر 2
برای داشتن یک بدن استوار چه می توان کرد ؟
1-توجه به رژیم غذایی
رژیم غذایی در تقویت بدن و رشد تاثیر بسزایی دارد. نقش ویتامین ها و مواد معدنی در این میان پررنگ است. ویتامین A و ویتامین D و همچنین کلسیم در رشد بدن نقش مهمی دارند.
ویتامین A بر سوخت وساز استخوان ها تأثیر می گذارد. این ویتامین را می توان از راه مصرف سبزیجاتی مانند هویج، اسفناج و کلم بروکلی به دست آورد. ویتامین A همچنین از طریق مصرف گوشت، مرغ و ماهی هم به دست می آید.
از سوی دیگر، ویتامین D به جذب کلسیم در بدن کمک می کند و همه می دانیم برای داشتن استخوان سالم کلسیم ماده ای بسیار مهم است. برای این که به اندازه کافی از ویتامین D برخوردار باشیم نباید از نور خورشید غافل شویم. اشعه خورشید کمک می کند بدن ما ویتامین D تولید کند.
2-خواب
شکل خوابیدن ما در ظاهر بدنمان تاثیر می گذارد. نکته اول این که حداقل هشت ساعت در شبانه روز بخوابید. از سوی دیگر، شکل قرار گرفتن ما هنگام خواب هم مهم است. وضع نامناسب بدن هنگام خواب سبب می شود ستون فقرات خمیده شود. برای این که بدنتان هنگام خواب شکل مناسبی به خود بگیرد، می توانید یک بالش کوچک زیر گردن و بالشی کمی بزرگ تر زیر زانوها قرار دهید.
این کار سبب می شود بدن در حالت متعادل قرار گیرد، ستون فقرات آرام تر شود و ماهیچه های پشت کشیده شوند. اگر روی یکی از پهلوهایتان می خوابید، بهتر است زانوهایتان را خم کنید و یک بالش بین زانوها قرار دهید.
3-چالشی به نام مکمل های غذایی
در بازار محصولاتی به صورت قرص وجود دارد که گفته می شود حاوی هورمون رشد است. سازندگان این محصولات فقط وعده های توخالی می دهند، زیرا نمی توانیم هورمون رشد را به شکل قرص به بدن برسانیم.
گذشته از این، در مواقع خاص پزشک می تواند هورمون رشد تزریقی را تجویز کند، ولی استفاده طولانی مدت از آن می تواند مشکلاتی در پی داشته باشد. بنابراین استفاده دارویی از هورمون رشد، مستلزم تجویز پزشک و البته احتیاط است.
4-داشتن اعتماد به نفس
اگر نسبت به همسالان خود کوتاه قدتر یا بلندقدتر هستید، نباید اعتماد به نفس خود را از دست بدهید. بهتر است روی نقاط قوت خود تأکید کنید. در ضمن اگر کوتاه قد هستید، شاید کفش های پاشنه دار بتوانند به شما کمک کنند. در ضمن ممکن است رشد شما با تأخیر مواجه باشد.
در این مورد پزشک می تواند از آزمایش هایی استفاده کند که نشان می دهد آیا رشد شما نسبت به همسالانتان مدت بیشتری طول می کشد یا نه.
بنابراین اگر در مقایسه با دیگر اعضای خانواده بیش از حد و به طور غیرطبیعی کوتاه قد یا بلندقد هستید، بهتر است با پزشک صحبت کنید.
والدین باید به این نکات توجه کنند
کودکانی که کوتاهی قد آنها به دلیل کمبود هورمون رشد در بدنشان می باشد، تحت درمان های تزریقی با هورمون رشد قرار می گیرند.
کودکانی که کوتاه هستند، ولی هورمون رشد به اندازه کافی در بدنشان وجود دارد، به تزریق هورمون رشد نیازی ندارند.
این کودکان تنها زمانی هورمون رشد دریافت می کنند که منحنی رشد نشان دهد که کودک بالغ بسیار کوتاه قد خواهد بود. استفاده از هورمون رشد در این شرایط منجر به این خواهد شد که قد نهایی کودک حدود 5 تا 5/7 سانتیمتر بلندتر شود.
یک پیشنهاد مخصوص به شما ذهن ایده آلی عزیز کتاب صوتی قانون توانگری یک محصول فوق العاده که تاثیرگذاری آن بیش از کارگاه های آموزشی و سمینارهای موفقیت می باشد. یک محصول ارزشمند درباره کسب موفقیت و ثروت و زندگی شرافتمندانه.
در راه موفقیت قدم بردارید و هم اکنون روی تصویر زیر کلیک نمایید.
دیدگاهتان را بنویسید