روش های خودکشی
انواع خودکشی و روش های خودکشی طبق طبقه بندی دورکیم
دورکیم استدلال کرد که هرچه فرد خود را از زندگی اجتماعی منفک سازد، اجتماع یکپارچگی خود را از دست می دهد و در نتیجه با ضعیف و ناتوان شدن گروه های اجتماعی که فرد بدان ها وابسته است، فرد کمتر به انها وابستگی پیدا می کند و به خود وابسته می شود و تنها قواعد رفتاری را که برمبنای منافع شخصی اش استوار باشد می پذیرد و سرانجام در نتیجه این خود فردی در برابر خود اجتماعی فرد به خودخواهی یا فردگرایی افراطی خواهد رسید.
دورکیم خودکشی رابه چهار دسته تقسیم کرده است :
خودکشی خودخواهانه :
دورکیم این نوع خودکشی را خاص جوامع و اجتماعاتی که دارای فلسفه و سنت فردگرایی، استقلال طلبی افراد ، خوداتکایی و خودکفایی می باشند می داند.
خودکشی دگر خواهانه:
خودکشی دگر خواهانه بیشتر در جوامع ابتدایی و به صورت یک وظیفه اجتماعی تجلی پیدا میکند ، مثل رسم ساتی هندوان یا خودکشی مردان در استانه سالمندی و افراد بیمار در قبایل فیجی و مانگا. خودکشی خودخواهانه عموما متعلق به دنیای جدید و با رشد تکنولوژی و فرد گرایی ارتباط دارد در این گونه جوامع میزان کنترل و فشار گروهی به شدت بالا ، تعلق گروهی بسیار عیمق و همانند سازی با گروه بسیار شدید است تا حدی که موجودیت فردی مستقل از موجودیت گروهی نامفهوم قلمداد می شود و که در مجموع می توان گفت که در این گونه جوامع تقسیم کار محدود ، احساس همبستگی بالا و پیوند و احساس یگانگی به علت همانندی شرکت در اداب و رسوم مشترک می باشد و قابل تقسیم به سه دسته ی اجباری ، اختیاری و هوشمندانه است.
دو نوع اجباری خودکشی به عنوان یک وظیفه ی اجتماعی محسوب می شود، خودکشی دگرگرایانه ی اختیاری به گونه ای اطلاق می شود که فرد داوطلبانه به استقبال مرگ می رود اما در نوع سوم کناره گیری فرد از خود و چشم پوشی از دنیا به دلیل تمجید و ستایش فرهنگ جامعه از این عمل است.
خودکشی انومیک :
خودکشی انومیک معلول عدم تعادل ، دگرگونی ساختاری ، وقفه ناگهانی شدید یا تغییرات عیمق و سریع سازمان ها و نظام های اجتماعی است که خود این عوامل معلول کسادی سازمان اقتصادی ، از هم پاشیدگی ارزش ها ی سنتی ، تورم ، تغییر حکومت و انقلاب و…. است و کنش افراد به وسیله ی هنجارهای روشن و قاطع، تکوین نیابد.
چهار شاخص در بروز خودکشی موثر است
تغییرات سریع اجتماعی
آشفتگی در نظام جمعی و نظم عمومی جامعه
داشتن مشاغل حرفه ای و لیبرال
طلاق و در نتیجه ی ان اغتشاش در روابط بین هدف و وسیله ی خانواده
خودکشی تقدیر گرایانه:
این نوع خودکشی نوعی عکس العمل به بازبینی ، کنترل و تنظیم اجتماعی جامعه است. زمانی که جامعه به حد مفرط و شدیدی دست به ایجاد نظمی دستوری می زند و ( فرد به شدت تحت انقیاد و تقلید اجتماعی قرار دارد و هرچیزی تهدید شده ، کنترل شده منظم ، خشک و بی روح است) . در این مواقع حق گزینش از افراد سلب شده و فرد تحت شرایط اجباری ، نمی تواند اهداف و راه های رسیدن به انها را فراهم کند و سرانجام به قضا و قدر تن دهد.
در جامعه ایران به قول دکتر سالار زاده جامعه شناس نظریه دورکیم بیشتر صدق می کند او می گوید در جوامعی مثل جامعه فعلی که در حال گذار از سنت به مدرنیته است علل نابسامانی های اجتماعی بیشترین تاکید را در افزایش خودکشی دارد. همچنین افزایش اگاهی افراد و بالطبع افزایش توقعات آنان و عدم ارضا این توقعات از علل دیگر افزایش میزان خودکشی است.
علل خودکشی
– اختلالات روانی : از جمله اعتیاد به مواد مخدر و مشروبات الکلی ، بیماری افسردگی ، بیماری اسکیزوفرنیا ( نوعی بیماری وخیم روانی که فرد دچار توهم و هذیان می گردد)، حملات اضطرابی شدید توأم با ترس و وحشت ، ترس های مرضی ، حالات خشم ، و عصبانیت های ناگهانی .
آمار نشان می دهد که 95 % از افرادی که خودکشی می کنند دچار اختلال روانی هستند، از جمله 80 % بیماران افسرده ، 10 % بیماران اسکیزوفرنی ، 5 % افرادی که دچار زوال عقل و حالات هذیانی هستند خودکشی می کنند.
نظریه روانکاوی : از دیدگاه روانکاوی ، خشم و خصومت درونی و ناخود آگاه نسبت به فرد مورد علاقه به آن حد زیاد است که می خواهد آن فرد را به قتل رسانده و بکشد ؛ اما چون توان انجام آن را ندارد دچار کشمکش شدید می گردد و این کشمکش بین علاقه و خشم ایجاد می شود و در نتیجه برای رهایی از این کشمکش دست به خودکشی می زند. ( همان گونه که ذکر گردید این حالت و این کشمکش اغلب ناخودآگاه است و فردی که خودکشی می کند آگاهی روشنی از این حالت و کشمکش ندارد) به زبانی دیگر، نفرت به وجود آمده و ناخودآگاه موجب بروز و ایجاد احساس گناه می گردد که فرد اقدام به خودکشی می نماید .
موضوع و یا علت دیگر : عدم هماهنگی بین انگیزه های فرد و عدم توانایی در برآورده نمودن و یا برآورده شدن انگیزه ها و عدم سازگاری بین این دو حالت ، می تواند عاملی باشد که فرد اقدام به خودکشی نماید .
دیگر علتهای موثر در خودکشی
– فرار از ناملایمات و شکست ها .
– فرار از فشارهای روانی که احساس می شود یا به نظر می رسد که پایان ناپذیر است.
– فرار از احساس گناه شدید.
– فرار از مجازات شدن .
– میل به خودآزاری شدید. ( به این دلیل با تیغ ، چاقو و یا امثال این ها به خود آسیب می رسانند.)
– آرزوی مرگ و مردن.
– احساس ناامیدی ، بیچارگی و درماندگی .
– سعی در نشان دادن درد درونی خود. ( خودکشی می تواند نوعی رفتار باشد که می خواهد از این طریق به دیگران بفهماند که تنهاست.)
– ترس از تغییر موقعیت هایی که ممکن است و یا احتمال دارد اتفاق بیفتد و فرد چنین احساس می کند که این تغییر برای وی غیر قابل تحمل است .
– به وسیله خودکشی کردن ، می خواهد دیگران را تنبیه نماید ( فرزندانی که خودکشی می کنند ، با خودکشی کردن می خواهند پدر یا مادر ، یا هر دو را تنبیه نمایند. )
– به وسیله خودکشی می خواهد خشم و عصبانیت خود را نشان دهد.
– فردی که خودکشی می کند هیچ گونه انگیزه یا نیازی برای زیستن و زندگی کردن ندارد.
آیا خودکشی راه حل آخر است
در این نظریه “خودکشی” ارتباط مستقیم و تنگاتنگ با موارد زیر دارد : بافت جامعه ، کشمکش های ناخودآگاه ، فشارهای اجتماعی ، فشارهای روانی ، فشارهای اقتصادی ، فشارهای خانوادگی و …
زمانی که در یک جامعه انسان ها راه حلی برای رهایی از فشارهای گوناگون پیدا نمی کنند به ناچار خودکشی می کنند و خودکشی را راه حل نهایی دانسته و به آن فکر می کنند. این گونه خودکشی ها می توانند موجب شوند که دیگران نیز به چنین راه حلی فکر کنند و آن را مورد نظر قرار دهند و سرانجام اقدام به خودکشی نمایند. در بعضی از خانواده ها افراد آن خانواده یاد می گیرند که خودکشی بهترین راه حل برای رهایی از فشار یا کشمکشی است که در خانواده وجود دارد. البته خودکشی که به طور تکراری در افراد یک خانواده دیده می شود می تواند جنبه ارثی و ژنتیک داشته باشد.
چرا عده ای خودکشی می کنند
– عده ای به این دلیل خودکشی می کنند که به خواب ابدی بروند.
– عده ای به این دلیل خودکشی می کنند که بعد از مرگ تولدی دیگر خواهند داشت .
– عده ای به این دلیل خودکشی می کنند که خود را از بسیاری از غرایزی که قبول ندارند و در وجودشان وجود دارد نجات دهند.
– عده ای به این دلیل خودکشی می کنند تا از این طریق قدرت و توانایی خود را به دیگران نشان دهند.
جامعه شناسان بر این عقیده اند که خودکشی پدیده ای است ناشی از فشارهای اجتماعی که بر روی بعضی ازافراد جامعه اِعمال می گردد و در نتیجه ، این قبیل افراد قربانیان جامعه اند. و از سوی دیگر این حقیقت وجود دارد که رضایت از زندگی باعث قوی شدن انگیزه ادامه حیات و لذت بردن از زندگی می گردد ؛ در غیر این صورت میل به خودکشی شدت می یابد.
از اینکه مطالب روش های خودکشی را خواندید خوشحال هستید؟ می توانید هم اکنون مشتری مطالب سایت شوید تا جدیدترین مطالب سایت برای شما ایمیل شود. لطفا روی تصویر زیر کلیک کنید.
اگر کسی تهدید به خودکشی کرد چه باید کنیم؟
روانپزشکان معتقدند همه چیز باید به شکل شفاف بیان شود و هرگونه پنهانکاری ممکن است نتیجه معکوس به دنبال داشته باشد. اطلاعات ارائهشده باید شفاف باشد اما نباید همه اطلاعات را در اختیار همه قرار داد. هر سخن جایی و هر نکته مکانی دارد. بسته به زمان و مکان باید اطلاعات به شکل شفاف داده شود.
تهدید به خودکشی شاید به اندازه اقدام به خودکشی جدی نباشد اما برخی ضروریات وجود دارد که اطرافیان فردی که تهدید به خودکشی میکند، باید به آن توجه داشته باشند…
اول اینکه تهدید به خودکشی را در ذهن جدی بگیریم. دوم آنکه از بحث و جدل و به چالش کشیدن فرد خودداری کنیم. نصیحت کردن یا بحث در مورد اینکه چرا تصمیم به خودکشی گرفته یا اینکه تصمیم او اشتباه است، کار درستی نیست. سوم اینکه نباید فرد را خشمگین و تحریک کرد. چهارم اینکه با متانت و حوصله باید او را آرام کرده و به شکل غیرمستقیم باید با او صحبت کنیم.
مثلا به او بگوییم: «به نظر میرسد مشکلی دارید. میخواهید در مورد این مشکل با هم صحبت کنیم؟» نکتهای که بسیار قابلتوجه است این است که تمامی مراحل باید به گونهای باشد که فرد در آینده از تهدید به خودکشی به عنوان اهرم رسیدن به خواستههایش استفاده نکند.
تهدید به خودکشی ممکن است جواب ندهد
این مراحل باید با ظرافت طی شود تا در آینده فرد از تهدید به خودکشی به عنوان وسیلهای برای باجخواهی استفاده نکند. ششم اینکه وسایل خطرناک، دارو و هر نوع وسیلهای که فرد بتواند از آن برای خودکشی استفاده کند، باید از دسترس او دور شود و هفتم اینکه به درمانهای زمینهای پرداخته شود و باید به دنبال علتیابی باشیم که چرا فرد قصد خودکشی دارد.
معمولا تهدید به خودکشی در کسانی دیده میشود که به نوعی برخی صفات شخصیتی نظیر زیادهخواهی یا افسردگی دارند یا مبتلا به بیماریهای خاص روانی یا اعتیاد هستند. ارجاع به روانشناس یا روانپزشک یا افرادی که به نوعی میتوانند به فرد کمک کنند لازم است.
تهدید به خودکشی یا اقدام به خودکشی ؟
توجه به درددل افرادی که به خودکشی تهدید میکنند مساله مهمی است که اطرافیان باید به آن بپردازند و با گوش شنوای فعال با متانت، صبر و حوصله گوش دهند و به شکل غیرمستقیم به حل آنها بپردازند.
تهدید به خودکشی در خانمها شایعتر اما اقدام به خودکشی در آقایان شایعتر است. زنان در مقایسه با مردان 4 برابر بیشتر تهدید به خودکشی میکنند اما مردان معمولا موفقترند. دلیل این امر هم خشم از اطرافیان، افسردگیهای مزمن، ناکامی و ناامیدی است. در صورتی که فردی دست به خودکشی زد سریعا باید قضیه را پیگیری کرد و اقدامهای درمانی حاد را انجام داد.
خانواده باید در این بین آرامش خود را حفظ کرده و به هیچ عنوان گیج نشوند. لازم است برحسب نوع خودکشی ناموفق اقدامهای روانشناختی مختص به روش خودکشی صورت پذیرد. خانواده باید به گذشته برگردند تا متوجه شوند چرا فرد دست به چنین عملی زده است و آیا لازم است تغییراتی در روش زندگی و ارتباطها داده شود یا خیر. اگر ریشههای بیماری نظیر افسردگی و اختلالهای روانپزشکی حاد در فرد وجود دارد لازم است متخصص فن آنها را درمان کند.
خودکسی در چه افرادی بیشتر دیده می شود؟
روانپزشکان معتقدند همه چیز باید به شکل شفاف بیان شود و هرگونه پنهانکاری ممکن است نتیجه معکوس به دنبال داشته باشد. اطلاعات ارائهشده باید شفاف باشد اما نباید همه اطلاعات را در اختیار همه قرار داد. هر سخن جایی و هر نکته مکانی دارد. بسته به زمان و مکان باید اطلاعات به شکل شفاف داده شود.
اما خودکشی در چه افرادی بیشتر دیده میشود؟ آمار خودکشی در خانوادههای درهم ریخته، افسرده، خانوادههایی که به طلاق گرفتارند، افراد مجرد و معتاد بالاتر است. افرادی که از نظر مذهبی نیز اعتقادات کمتری دارند بیشتر دست به خودکشی میزنند.
بیماریهای جسمی سنگین، سالمندی و مرگ عزیزان هم میتواند سبب افزایش گرایش به سمت خودکشی شود. در صورتی که در یک جامعه تنشها کاهش یابد، روابط بهتر و نزدیکتر شود، شایعهها کم شود، اعتیاد به مواد مخدر و مشروبات الکلی پایین بیاید و درنهایت میزان ناکامیها کاهش یابد، آمار افسردگی و به تبع آن آمار خودکشی کاهش مییابد.
منبع:( وصله چی تهمینه، کارشناسی ارشد، روانشناسی بالینی)
یک پیشنهاد مخصوص به شما ذهن ایده آلی عزیز: کتاب صوتی قانون توانگری یک محصول فوق العاده که تاثیرگذاری آن بیش از کارگاه های آموزشی و سمینارهای موفقیت می باشد. یک محصول ارزشمند درباره کسب موفقیت و ثروت و زندگی شرافتمندانه.
در راه موفقیت قدم بردارید و هم اکنون روی تصویر زیر کلیک نمایید.
شما در این زمینه روش های خودکشی چه تجربیاتی دارید؟
با ما در قسمت نظرات همراه باشید…
برای دیدن دانلودهای رایگان، مقالات و محصولات انگیزشی در زمینه روانشناسی ، موفقیت ، دانلود فایل صوتی ، دانلود کتاب صوتی ، و همچنین خرید و دانلود کتابهای صوتی به وب سایت ذهن ایده آل مراجعه نمایید.
مهدی سجودی
مدیر وبسایت ذهن ایده آل
دیدگاهتان را بنویسید